foto12.jpg

Hilco Boessenkool

Met een vragende glimlach loopt Hilco voor aanvang van de wekelijkse repetitie mee voor het interview.
Jannie Roo is geïnteresseerd en loopt gezellig mee naar de ruimte naast ons "pauze onderkomen".
Hilco en ik moeten eerst Jannie uitleggen wat we van plan zijn en haar richting de repetitieruimte begeleiden. Omkijkend vertrekt ze met een veelzeggende blik.

Wij kunnen aan ons vraaggesprek, interview beginnen en Hilco vertelt dat hij in Rouveen woont bij Moeders in de boerderij en dat broer Klaas met zijn gezinnetje daar ook woont.
Geboren op zeventien augustus 1978 en eenenveertig jaar op de teller.
Ik vraag Hilco of hij nu een echte Staphorster of Rouvener is. Het antwoord is heel duidelijk. "Ik ben Rouvener, en het verschil met Staphorst is, dat in Rouveen men minder streng is". Op de vraag wat dat inhoudt, legt Hilco uit dat het met het geloof heeft te maken.

Geboren in Rouveen en zijn schoolloopbaan brengt Hilco in Meppel door op de Mackayschool. Lachend halen we mooie herinneringen op, o.a. Het Kerstspel met levende have, als schaapies en een pony. Zelfs de naam herinnert Hilco zich nog van deze makke viervoeter.
Op twintig jarige leeftijd het onafwendbare afscheid van school en een vervolg op zorgboerderij Refaja in Echten bij boer Anne. Momenteel druk met het opruimen van de herfstbladeren en in de zomer  werken op de Kobota. Vragende blik mijnerzijds wordt beantwoord met een heldere uitleg. Een Kobota is een kleine tractor met een blooter. Met deze combinatie maait Hilco gras. Het gras wordt niet opgeraapt, maar blijft fijn versnipperd achter als bemesting.

Hilco helpt ook met het opfokken van kalveren, die na verloop van tijd verkassen naar de buurman. Als ze groot zijn worden het melkkoeien.
Houtkloven staat ook op het dagelijkse programma. Je kunt er maar druk mee zijn, en gelukkig vindt Hilco zijn werk machtig mooi.
Als hobby besteedt Hilco veel tijd aan het programma Farmer. Is een spel gebaseerd op alles wat zich afspeelt op en rond de boerderij. Een groter plezier kun je hem niet doen met als achtergrond het opgroeien op een boerderij. Gras inzaaien, werken met de cultivator, ploegen en tractorrijden, alles is mogelijk. Maar ook de Altiband maakt onderdeel uit van zijn vrijetijdsbesteding.

Elke woensdagavond naar de repetitie, waarbij Moeder en Henk om de week optreden als chauffeur voor de deelnemers uit Staphorst en Rouveen. Mooi geregeld,Hilco.
De trommel heeft Hilco lang bespeeld en nu worden de drie trommels naast elkaar op een standaard bewerkt. Het dure woord is een rontoton. Een pracht instrument. Wij beschikken over twee van deze instrumenten , die Hilco en Björn bespelen.
Optredens vind ik ook mooi maar bij het vijfenveertigjarig jubileum in de Poele was ik wel wat zenuwachtig. Dat kwam door het lied van Jannes dat ik mocht zingen: "Een beetje meer". Begrijpelijk dat zenuwen meespeelden, maar het ging hartstikke goed. Een dikke duim.

Af en toe mag er wel wat zachter gespeeld worden, want anders kom ik er niet bovenuit als ik mijn favoriete lied ga zingen.
In de pauze zit ik aan tafel met Harry, Marloes en Gerben, dan kletsen we wat bij met een kop koffie. Vandaag een traktatie erbij omdat Jinny als bestuurslid haar verjaardag viert.
Het voorkeursrecept  bij eten wordt een broccolistamppot schotel met vlees, door Moeders klaargemaakt met als toetje en kop yoghurt. Klinkt goed Hilco en complimenten aan de kok. Pizza en en patatje met frikadel scoren ook hoog.

Hilco droomt er wel eens van om een boerderij te runnen met alles er omheen, hij wil dan ook chauffeur op een grote tractor zijn. Een vorm van samen zingen met Ancora wil Hilco ook wel.
Wanneer we spreken over een dagje uit naar keuze, is de nieuwe dierentuin in Emmen favoriet. Moeder, Klaas en Gerwin worden ook uitgenodigd.
Op de vraag wanneer Hilco voor het laatst gelachen heeft, "Nu, omdat ik Ancora leuk vind en graag met hun wil zingen".
Op de slotvraag of Hilco ook wat zenuwachtig was voor dit vraaggesprek is het antwoord kort en helder: "Nee, ik ken je toch".

Een mooie afsluiting Hilco.

 

 

 
 
Webdesign Calimo webdesign